INDUSTRI HALAL PEMACU EKONOMI PASCA PANDEMIK

Selangor merupakan antara negeri penyumbang keluaran kasar dalam negara (KDNK) tertinggi di Malaysia. Lebih menarik, sumbangan tertingginya secara keseluruhan adalah menerusi industri Halal. Bersempena dengan Majlis Pelancaran SELHAC 2021, satu Forum Industri Halal Selangor yang bertajuk “Industri Halal Pemacu Ekonomi Pasca Pandemik” telah berlangsung hari ini di Hotel Mardhiyyah, Shah Alam.

Salah seorang daripada dua panel tersebut merupakan pensyarah daripada Universiti Selangor (UNISEL) iaitu Ts. Dr. Mohamad Ropaning Sulong yang juga merupakan Pengarah Institut Halal Antarabangsa (INSHA) UNISEL bersama-sama Ustaz Haji Mohamad Amin Abdullah, Panel Pakar Halal Negara dan Ahmad Fahmi Mohd Samsudin, Naib Presiden ABIM.

Majlis yang berlangsung selama satu hari itu adalah bagi memperkasakan negeri Selangor sebagai penggerak utama kepada ekonomi Halal di Malaysia. Majlis ini dirasmikan oleh YB Tuan Mohd Zawawi Ahmad Mughni, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal Selangor.

GOTONG-ROYONG KOLEJ KEDIAMAN BERSAMA PRESIDEN & NAIB CANSELOR

Universiti Selangor (UNISEL) menerusi Residensi Pelajar hari ini mengadakan Program Gotong-Royong Kolej Kediaman bertempat di kampus Bestari Jaya. Program bermula pada jam 5.00 petang itu melibatkan

UNISEL CEMERLANG DI PROGRAM NANO KEBANGSAAN 2022

Pelajar Sarjana Sains (Bioteknologi) Universiti Selangor (UNISEL), Muhammad Hamdi Mat Saad telah dinobatkan sebagai pemenang tempat ketiga bagi kategori sarjana di Pertandingan Projek Penyelidikan Inovasi