PELAJAR UNISEL TERIMA ANUGERAH PELAJAR TERBAIK PERAKAUNAN 2020 MIA

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Pelajar Universiti Selangor (UNISEL), Muhamad Farid Wahid menerima Anugerah Pelajar Terbaik Perakaunan 2020 oleh Institut Perakaunan Malaysia (MIA) pada Persidangan Antarabangsa MIA 2021 yang berlangsung secara atas talian bermula 8 hingga 10 Jun 2021.
 
Muhamad Farid Wahid, pelajar Ijazah Sarjana Muda (ISM) Perakaunan (Kepujian) yang sudah menamatkan pengajiannya pada Disember tahun lepas itu kini bergelar Protégé-GEES / Junior Executive di Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS).
 
Berikutan kejayaan tersebut, beliau bakal menerima biasiswa pembangunan professional daripada Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) dan wang tunai berjumlah RM500.
 
Ujar Muhamad Farid Wahid, beliau amat bersyukur dan bangga apabila diumumkan terpilih memenangi anugerah tersebut. Beliau juga amat bangga kerana dapat mengharumkan nama UNISEL sekali gus menjadi inspirasi kepada pelajar-pelajar lain terutama sekali pelajar progam Perakaunan.
 
“Jutaan terima kasih kepada keluarga, pensyarah serta rakan-rakan yang banyak menyokong saya selama ini. Harapan saya agar dapat menjadi pemangkin semangat buat rakan-rakan yang lain,” ujarnya.
 
Menurut Datin Noor Nasyikin Md. Zain, Penyelaras Program ISM Perakaunan (Kepujian) UNISEL, ini merupakan penanugerahan tahunan yang memberi penghargaan kepada pelajar-pelajar cemerlang dalam program perakaunan dari 17 buah universiti.
 
“Kejayaan Muhamad Farid Wahid adalah satu kebanggan buat UNISEL yang mana kita berjaya membuktikan program Perakaunan UNISEL adalah antara yang terbaik dan setanding dengan universiti terkemuka dunia,” ujar beliau.
 
Tambah beliau lagi, UNISEL menawarkan program pengajian yang berkualiti tinggi. Program-program yang ditawarkan di UNISEL bukan saja mendapat akreditasi penuh dari Agensi Kelayan Malaysia (MQA), malah ada program kita yang mendapat akreditasi dan pengiktirafan oleh badan professional antarabangsa.
 
“Sebagai contoh, Program ISM Perakaunan (Kepujian) UNISEL mendapat pengiktirafan dan akreditasi penuh daripada badan-badan professional perakaunan di Malaysia dan antarabangsa iaitu MIA, ACCA, CIMA dan ICAEW selain daripada akreditasi penuh oleh MQA,” ujar beliau
 
Menariknya di UNISEL, kesemua kursus melalui proses penambahbaikan terhadap struktur program dan silibus yang mana kemaskini dilakukan dari masa ke semasa dengan mendapat khidmat nasihat daripada ilmuan akademik dan pakar dalam industri. Ini bagi memastikan setiap program yang ditawarkan berada di tahap kualiti yang terbaik dan memenuhi keperluan industri, seterusnya menghasilkan graduan yang berdaya saing.
 
HASRIL ABU HASSAN
Pengarah Komunikasi Korporat

More News

Latest News

PRESIDEN & NAIB CANSELOR UMUM INSENTIF UNTUK WARGA UNISEL

Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman, Presiden dan Naib Canselor Universiti Selangor (UNISEL) hari ini mengumumkan Insentif Aidilfitri kepada semua kakitangan universiti. Pengumuman itu dibuat semasa

Latest News

UNISEL LANCAR E-TOME E-TUISYEN KEPADA PELAJAR SPM 2021

Universiti Selangor (UNISEL) dengan kerjasama Pusat Khidmat Parlimen Hang Tuah Jaya hari ini melancarkan e-TOME Program e-Tuisyen Matematik dan Bahasa Inggeris kepada pelajar Sijil Pelajaran